Saturday, 11 February 2012

new life~~ smile nurul :))

tidur dapat menyelesai kan masalah ? myb takkkk, smpai skrng ak masih ingat lgi mimpi toe. beratnya dugaanMU . pes time dlam hidup ak,, ak nangis time sembahyang,, betul laaa.. dugaan demi dugaan membuatkan aku dekat denganMU.

warning=. (Melupakan awk tidaklah semudah menghantar folder ke Recycle Bin delete.)


tip-II untuk sy ,, :)

1. Menghapus kenangan bersama si dia
Setiap perkara yang dilakukan akan membuatkan kamu mengingatinya kembali. Singkirkan dia daripada lamunan dirimu dan simpan foto-foto kamu berdua mahupun hadiah-hadiah pemberiannya di satu tempat yang lebih jauh dari jangkauan dan pandangan mata. Jangan lupa padamkan nombor telefon bimbitnya daripada genggaman kamu. Termasuklah juga khidmat pesanan ringkas (SMS) dan pesanan suara darinya.

2. Jangan menyeksa diri
Bila ada benda-benda atau sesuatu yang tidak dapat disingkirkan dari ingatan, mahu tidak mahu akan membuat kamu teringat kembali kepadanya. Misalnya lagu kenangan anda berdua disiarkan kembali dicorong radio, jangan sampai membuat kamu tergilakannya kembali dan berasa sedih meratapi nasib yang menimpa. Ia kerana, hal itu tidak kena pada tempatnya.

3. Si dia punya pengganti
Apabila mengetahui si dia sudah mempunyai pengganti, sememangnya wajar untuk kamu melahirkan perasaan cemburu. Perlu disedari, kamu terpaksa merasakan bahagia yang dicari telah lepas dari genggaman si dia dan sudah tiba masanya untuk kamu melakukan perkara yang sama.

4. Berhenti membandingkan
Sikap kamu yang suka membanding dengan teman lain sepatutnya disingkirkan. Jangan sesekali membandingkan sikap, perangai, bentuk fizikal, saiz yang besar pada bekas suami, atau tingkah laku teman baru dengan bekas kekasih. Hal ini terjadi apabila kamu belum bersedia untuk menjalinkan hubungan bersama, kamu akan menggunakan pelbagai macam alasan. Itu cuma mainan perasaan.

5. Kehidupan berbeza
Kebiasaannya, kamu akan menghabiskan cuti hujung minggu bersama, tetapi kini anda terpaksa keseorangan. Bagaimana kita dapat menjalani hari tersebut tanpa seseorang di sisi? Sebenarnya perasaan cemas tersebut akan hilang dengan sendirinya. Kamu harus menyedari bahawa sememangnya sudah ditakdirkan kamu hidup bersendirian dan harus menikmati hujung minggu dengan sebaik-baiknya.

6. Ingat hal-hal yang buruk tentang dirinya
Pada umumnya, wanita cenderung mengingati setiap perkara yang dilakukan bekas kekasihnya. Untuk melupakannya, kamu harus mengingati setiap perkara buruk yang ada pada dirinya. Misalnya, dia seringkali mengutuk diri kamu, membandingkan penampilan kamu dengan rakan-rakan, mengeluarkan suara yang tinggi atau tiada ketepatan masa.

7. Rakan dan keluarga pendengar setia
Walaupun pelbagai langkah telah dilakukan untuk melupakan dirinya, namun ingatan terhadapnya sentiasa bermain difikiran. Luahkan masalah kamu itu kepada rakan-rakan dan belah keluarga rapat yang boleh dipercayai dan jangan sesekali menyimpannya di dalam hati. Takut nanti anda pula yang merana. Dengan cara sebegitu, ia sedikit sebanyak dapat menghilangkan kehadiran si dia dari fikiran kamu.

8. Cipta fantasi
Kita selalu memikirkan bahawa perpisahan itu tidak akan berlaku sekiranya pasangan memahami hati budi dan bertolak ansur. Masalahnya kini, kamu sudahpun memutuskan hubungan cinta dan tiada gunanya lagi untuk berbicara tentang diri si dia. Lebih baik kamu mencari pengganti dan ceritakan hal ini kepada teman-teman lain. Siapa tahu mereka mungkin mempunyai kenalan yang lagi bagus dari kekasih lama. Selalulah berfikir positif.

    ~  my respon _ ngeee~~
  • pic awk dalam lappy and enset sy semua sy delete dah. tahniah untuk sy :)
  • num awk, sms zame-II dulu, voice record, and chat-II dlam fb semua sy buang dh( p b4 buang 2 bca dulu sepukul) hehehe.
  • lagu kenangan??? byak laaaa. xpo,, sy akan buang lagu-II tuh.. coming soon hop nehh .
  • tahniah laa sbb ad pengganti dah.. pah-II neh sy plop, heeeee. i hope 
  • okey,, ak xkan bndingkan mu dgn 'ehem' lgi.. :)
  • masalah, sakit penim ak.. xperlu oyak kat mu dahh . alhamdulillah :)
  • awk meme, memeeeee *******. full stop.
  • saen-II. thank . 
  • no more capital S, but now capital M .. hehehehe !!


~ya ALLAH, kuatkan lah hati dan semangat hambamu ini. sob3 ! 


~tuhan bgi dugaan nk suruh kita ingat dia,, ya ALLAH sesungguhnya kau maha mendengar, ak xakan berpaling dari mu . 


~tuhan bagi sakit-II untuk menghapus dosa-II kecil kita. alhamdulillah . :)

No comments:

Post a Comment